Túrázás télen....

2014.12.19 17:51

turaruha-banner.jpg

A hazai téli túra körülmények nem mérhetők akár a közeli Kárpátok vagy Alpok viszonyaihoz, a megfelelő öltözet mégis igen fontos a túrázók számára. Ne feledjük: a mínusz 10 fok az nálunk is mínusz tíz, a viharos szél pedig ugyanúgy lehűti a testet, mint egy alpesi gerincen. Ködben, hóesésben a Bakony vagy a Zemplén sűrűségében eltévedve hirtelen „éles” helyzet állhat elő, és akár élet-halál kérdése lehet, hogy sportcipő-farmer szerelésben, vagy a téli outdoor viszonyoknak megfelelő öltözetben vagyunk.
Az alább ismertetett öltözet megfelelő a környező országok magasabb hegységeiben is, kb. 1500 méterig.
 
 
Lábbeli
 
A megfelelő ápolással vízhatlanná tett bakancs vagy hótaposó csizma. Fontos a felsőrész anyaga és a vastag, hőszigetelő talp. A felső rész lehet Gore-Tex vagy bőr, ez utóbbi esetben gondosan és vastagon be kell vaxolni, hogy ne ázzon át. Manapság egyre divatosabbak és praktikusak az oldalt gumiborítású, bélelt hótaposók. Ezek középhegységi viszonyok között, kisebb túrákra alkalmasak, de a puha talp miatt csúsznak a havon, jégen.
 
Zokni
 
0 fok alatti tartós kint tartózkodás esetén indokolt a dupla zokni. Fontos, hogy a dupla zokni mellett is kényelmesen legyen lábfejünk a bakancsban, mert ha nincs elég hely, a szűkké vált lábbeli elszorítja a vérkeringést és épp az ellentétes hatást váltják ki, mint amit szerettünk volna: a rossz keringés miatt lábunk fázni fog. Műszálas vagy gyapjú zoknit viseljünk (a pamutzoknit felejtsük el!). A szintetikus anyagból készült zoknik gyorsabban száradnak a gyapjúnál. Két zokni esetén egy vékonyabb belső és egy vastagabb külső zoknit viseljünk!
 
Kamásli (Lábszárvédõ)
 
Lábszárvédő, amely megvédi lábunkat a bakancsba felülről bekerülő hótól. Legjobb a Gore-Tex anyagú. Hazai viszonyok között sajnos ritka az olyan hóvastagság, amikor viselése indokolt. 20-30 centis hóban már érdemes kamáslit húzni.
 
 
Nadrág
 
Legjobb a 3 rétegű, Gore-Tex, windstopperes és vízálló nadrág, amely alá polár alsót húzunk. Így a nadrág a megfelelő védelmet adja, meleg, de az izzadtság kiszellőzik belõle. Idehaza általában egy bélelt sínadrág is megteszi. Télen kerüljük a nyári túranadrágokat és a farmert.
 
Felsőtest öltözete
 
A legfontosabb szempont a többrétegűség, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodva tudjunk vetkőzni, öltözni. Legalulra szintetikus anyagú aláöltözet a legjobb, amely gyorsan leadja a verítéket a külsőbb rétegek felé, és szárazon tartja a testet (a pamutpóló magába gyűjti, majd megtartja a nedvességet, ezért téli körülmények közé nem való!). A felsőbb rétegek esetében mára a korábban használt pamut és gyapjú anyagokat szinte teljesen kiszorították a polár anyagok, amelyek melegek, puhák, és viszonylag gyorsan száradnak. A hidegtől függően 1 vagy 2 polár felső elegendő. A kabát lehetőleg a nadrághoz hasonló anyagú, tehát lélegző anyagú, windstopperes és vízálló legyen, elöl, az arc előtt összefogható kapucnival. Ha alul vagy derékban behúzható, jobban megtartja a meleget. Minél több külső és belső zsebe legyen, a hónalj alatti szellőzők pedig a fölösleges hőtől segítenek gyorsabban megszabadulni.
 
Kesztyű
 
Minden komolyabb téli túrára két kesztyűvel induljunk, hogyha az egyik átázik, ne fagyjanak le az ujjaink. A polárbéléses ötujjas síkesztyû, mellé tartaléknak polár ötujjas belső kesztyűvel rendelkező kétujjas vízhatlan külső kesztyű összeállítás minden körülmény között megfelelõ. A tartalék kesztyűt soha ne a hátizsákban, hanem a kabát belső zsebében, meleg helyen tartsuk!
 
Sapka
 
„Ha fázik a lábad, vegyél föl egy sapkát!”  tartja a régi hegymászómondás. Valóban, a legtöbb hőt a fején keresztül adja le az  ember, ezért a megfelelő sapka a téli öltözet legfontosabb része. Ajánlott a polárbéléses vagy gyapjú sapka. A szél és a csapadék elleni védelmet a kabát kapucnija biztosítja.
 
Szemüveg
 
Hazai viszonyok között, erős napsütésben egy normál napszemüveg (valódi UV-szűrővel) általában elegendő. Hóviharban hasznos lehet egy tartalék hagyományos síszemüveg, amely az arc nagy részét is védi és melegen tartja.
 
Forrás: https://www.hegyvilag.hu/?p=63