Jobb anyagcsere!

2013.09.17 20:26

Ha a sportot mindennapjaink részesévé tesszük, az előbb felsoroltak mellett az anyagcsere-betegségekkel szemben is meccset, majd végül mérkőzést nyerhetünk. E betegségcsoport kialakulásáért több tényező is felelős. Az öregedés elleni elixírt még nem találtuk meg, az idő előrehaladtával csontjaink rugalmassága, munkabírása, ha más-más mértékben is de csökken ez tény. Életmódunkon viszont igenis tudunk változtatni. Az aktívan gyaloglók (sportolók) központi idegrendszeri szabályozásának optimalizálódásával, szervezete anyagcsere-folyamatai gazdaságosabbá válnak, ezzel az ún. 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni esélyeink is javulnak. Az amerikaiak mellett a japán tudósok is élen járnak a fizikai aktivitás egészségmegőrző szerepének kutatásában. Nem kevesebbet állítanak, minthogy a testmozgás és mindezt kísérletekkel támasztják alá, bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Mielőtt valaki e cikk szerzőjének emlékezőtehetségét és egyáltalán épelműségét kétségbe vonná, üzenem ez még nem minden... Apropó memória, a japán sporttudósok szerint a rendszeresen űzött testmozgásnak a kognitív képességek gyarapodásában, trenírozásában is szerepe lehet.

A mozgás kortól, nemtől, pénztárcától függetlenül bárki által elérhető "recept nélkül kapható csodaszer". A szapora pulzus és légzés a bőrpír és verejtékezésen kívül más kellemesnek mondható "mellékhatása" nincsen. Az ideális gyógyír, szinte már tökéletes... Írta: Pucsok József Márton, a Spuri Futó-Triatlon Magazin szakértője

Karcsúbban-gyalogosaneméljük, a honlapon böngészve sokan kedvet kaptak a gyalogláshoz, egy kényelmes edzőcipőbe ugrottak és a legközelebbi park vagy zöldterület felé vették az irányt. Ha ön eldöntötte, hogy súlyfeleslegétől megszabadulna vagy csak egészségesebben, fittebben szeretne élni - a gyaloglás, egyben a mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás - az egyik legpraktikusabb megoldás. A gyaloglás elsősorban a középkorúak és idősebbek sportja, megfelelő orvosi, edzői kontroll mellett gyakorlatilag bármely életkorban űzhető. Ha kedves férfiolvasóm ön már 45-ön túl jár - hölgyeknél ez 55 év - évek óta ülőéletmódot folytat, egészségtelenül táplálkozik, esetleg dohányzik, akkor javasolt, a szív-érrendszeri betegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknél, pedig egyenesen kötelező a fizikai állapotfelmérés! Az állapotfelmérő, ún. terheléses vizsgálat során a felmérést végző orvos, szakember pontos képet kap az ön fizikai állapotáról, terhelhetőségéről. Ezek alapján bátran belefoghatunk egy az életkorunknak, erőnlétünknek megfelelő edzésprogramba.

forrás: https://vitaminbank.hu/tura-seta.php