Fitten-Gyalogosan...

2013.09.17 20:38

Tudni szeretnék, hogy mi az egyik legkézenfekvőbb, mindennapi mozgásforma, ami általános fizikai és egészségi állapotunkra is jótékony hatással lehet? Kedves olvasó, most bizonyára hosszas fejtörésbe kezd, ezért inkább segítek, ez a gyaloglás. Igen, a gyaloglás egy megfelelő intenzitással (5 km/h) a jó levegőn végrehajtott kellemes sétának állóképesség-fejlesztő hatása lehet. Mielőtt hitetlenkedve legyintenék, íme egy adat a fitness őshazájából az Egyesült Államokból. A Harvard egyetem kutatói által nemrég végzett felmérés tanúsága szerint, ha ön egy hét hat napjából 30 percnyi időt gyaloglásra szán, ezzel a szív-érrendszeri betegségek előfordulásának kockázatát akár 40 százalékkal is csökkentheti. A tengerentúlon valóságos gyaloglómozgalom alakult ki, a sok plusz kilóval küszködő amerikai számára a gyaloglás illetve bármely más mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás már napi tevékenységük szerves részévé, életmódjává vált. Elsősorban a komolyabb túlsúllyal küzdők vagy az idősebb korosztály tagjai körében hódít a gyaloglás, mert ez a testmozgás kevésbé terheli az ízületeket, így hosszabb távon, rendszeresen is űzhető. Legyen öreg vagy fiatal, aki úgy érzi kondíciója kissé megkopott, rendszeres gyaloglással újra formába lendülhet. Gyalogolni bárhol, bármikor tudunk és kifogásokkal is nehéz előhozakodnunk, mint nincs időm, sokba kerül, stb. Ha gyalogosan munkába megyünk, vásárolni igyekszünk észre sem vesszük, és máris kalóriáktól szabadulunk meg. Ha valaki még mindig kételkedne, a következő számadat biztosan meggyőzi! Egy átlagos, 70 kilogramm testsúlyú ember 5 km/h-s tempóval gyalogolva, 30 perc alatt egy tekintélyes méretű kifli energiatartalmát, 132 kilokalóriát (kcal) éget el. A testsúlyszabályozás mellett, számos egyéb pozitív hatása van a mérsékelt intenzitású testmozgásnak. Olyan népbetegségek megelőzésében nyújt segítséget, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a csontritkulás. A rendszeres mozgás javítja közérzetünket, enyhíti az esetleges depressziós tüneteket. Az immunrendszer erősödésével, a betegségekkel szembeni ellenálló-képességünk is látványosan javul. A gyaloglással foglalkozó cikksorozatunkban mindezekről még részletesen szólunk. A legfrissebb felmérés alapján hazánk a legelhízottabb nemzetek nem éppen dicsőséges rangsorában az ötödik helyet foglalja el. Csakis rajtunk áll, hogy akarunk e változtatni ezen a szomorú statisztikán. Egy kényelmes sportcipő, és mindössze napi fél óra, ugye ennyit megér az egészségünk. Írta: Pucsok József Márton, a Spuri Futó-Triatlon Magazin szakértője Forrás:https://www.gyalogolnijo.hu/

A tapasztalatok szerint a lehető legjobb, amit bárki megtehet az egészsége érdekében az, hogy ha sétál. Igen, jól hallotta: ha sétál. Nem fut, rohan vagy sprintel, hanem sétál. Ezt a szakemberek is egyre inkább alátámasztják!

A séta időtartama legyen legalább 30 perc, lendületes (5-6 km/h), de ne túl megerőltető, heti 5-6 alkalommal. Jótékony hatását nem fogja rögtön érezni, de a rendszeres séta hosszú távon nagyon jó hatással van a szervezetre, segít megelőzni a stroke, a cukorbetegség, a csontritkulás kialakulását, valamint csökkenti az arthritis és a magasvérnyomás-betegség, sőt a depresszió tüneteit is. Rendszeres séta a szabadban a tökéletes fizikai aktivitás! Hatásos és biztonságos, ami főként a mozgást elkezdők vagy újrakezdők szempontjából fontos. Kevésbé terheli a térdet és az ízületeket, mint a futás, és a ritkán, főként kezdetben, oldalunkban jelentkező szúrást kivéve nincsenek káros mellékhatásai. Ha csak fél órányi ütemes sétát iktatna be a napi rutinjába, azzal 30-40%-kal csökkenne a krónikus betegségek gyakorisága. Egy amerikai felmérés megdöbbentő eredménye azt bizonyítja, hogy a felnőtt lakosságnak kevesebb, mint harmada végez rendszeresen valamilyen fizikai aktivitást, és 40%-uk teljesen inaktív. A tudósok szerint a túlsúly hamarosan megelőzi a dohányzást a megelőzhető halálokok rangsorában. A probléma egyik oka, az edzések és gyakorlatok nehézsége. Az erőteljes mozgás egyértelműen jó hatással van a szervezetre, kérdéses volt azonban, hogy a kevésbé megerőltető mozgásnak is van-e kézzelfogható eredménye. A vizsgálatok szerint a válasz: igen. A rendszeres gyaloglás és a séta hasonlóan jó, mint az aerobik vagy a jogging. Az intenzitás erőssége pótolható az idővel. Ha valaki eddig semmit nem mozgott, akkor már egy kevés mozgás is előnyös hatással bír. Ha növeljük a fizikai aktivitást, az ezzel járó haszon is nagyobb. A séta hatása meglehetősen összetett, nehéz megmondani, miért olyan jó. A tapasztalatok bizonyítják a hasznosságát!

Természetesen a séta nem gyógyír a betegségre, és csodákra sem képes. Azok, akik soha életükben nem mozogtak rendszeresen, nem sportoltak, nem is fognak egyetlen hét alatt az összes lehetséges vagy meglévő betegségükből felgyógyulni. De elkezdeni ... sosem késő! 

forrás: https://vitaminbank.hu/tura-seta.php