,,Tudom, hogy hol vagyok a térképen és el szeretnék jutni az erdei tóhoz, amelyet azonosítani tudok a térképen – hogy csináljam?"

2014.12.19 17:35

A legegyszerűbb módja, hogy leveszem a tóhoz vezető irányt a tájolóval és a SILVA 1-2-3 rendszert használom. Ez egy egyszerű és biztos módszer, minden tájékozódni vágyó expedíciónak, hegymászóknak, katonáknak, tájfutóknak, kirándulóknak, turistáknak, stb. Az alábbiakban Te is elsajátíthatod ezt az egyszerű, ám mégis pontos navigációs praktikát. 

 1. Helyezd el a térképen úgy a tájolót, hogy a tájoló alaplapjával össze tudd kötni a kiindulópontodat a célállomással oly módon, hogy az alaplapon lévő iránynyíl a célpont irányába mutasson.

 

 

 

2. A tájoló szelencéjét forgasd el addig, amíg a szelence alján lévő vonalak, ún."hárfa" és a segédnyíl a térképen jelölt észak vonallal egy irányba nem esik. Ekkor rögzítettük a haladási irányt a tájolón.

 

 

 

 

3. Most emeld fel a térképről a tájolót, és magad előtt tartva keresd meg a kívánt haladási irányt, úgy, hogy a tájolót lehetőleg vízszintesen tartva addig fordulj el a saját tengelyed körül, ameddig az iránytű piros fele egybe nem esik a szelence alján lévő segédnyíl piros felével, azaz a térképről levett északi "N" irányba nem mutat. A helyes haladási irányt az alaplapon lévő iránynyíl mutatja. Ekkor nézz szét a bemért irányba és válassz egy, a haladási irányba eső tereptárgyat és haladj addig, amíg el nem éred azt. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg el nem éred a célállomást.

 

Forrás és további hasznos információk:  klikk>>> www.multinavigator.hu/cikk.php?id=907